Hoppa till innehåll

Få senaste nytt via vårt nyhetsbrev! Prenumerera här.

OBS! Vänligen notera att Artipelag stänger kl 15:00 den 16 juni. För dig med biljett till Scensommarföreställningen är Artipelag öppet fram till föreställningens start.

Det synliga. Samtida svensk fotografi

PRESSMEDDELANDE 

UTSTÄLLNING: Det synliga. Samtida svensk fotografi

TIDPUNKT: 7 februari – 11 maj 2014

PLATS: Artipelag Konsthall, Stockholm (Värmdö)

CURATORS:

Jessica Höglund, intendent och Magnus Jensner, chefsintendent, Artipelag samt Niclas Östlind, doktorand, Akademin Valand, Göteborgs universitet.

OM UTSTÄLLNINGEN:

I utställningen Det synliga, som nu öppnar på Artipelag, hävdas att det samtida fotografiet i Sverige domineras av kvinnliga konstnärer. Detta är ett sätt att visa den stora förändring som successivt skett under de senaste tjugo åren inom fotoområdet.

Vad beror det på och hur skiljer sig fotografiet från den tidigare manliga dominansens företrädare?

Efter andra världskriget präglades fotografiet av ett dokumentärt bildspråk med den ställföreträdande betraktaren som ideal, och med en tydlig maskulin identitet. Alternativa synsätt presenteras dock under perioden och i början av 1990-talet sker strukturella förändringar som banar väg för en hel rad kvinnliga fotografer.

Nya perspektiv öppnades för alternativa frågeställningar med både teoretiska och praktiska utgångspunkter. Ett större fokus på gestaltande fotografi och vidare internationella referensramar flyttade fokus från det unika subjektet till frågor om språk, strukturer, konventioner och identitet.

Det samtida iscensatta fotografiet skapar sina egna världar, förmedlar berättelser som utgår från teoretiska och strukturella analyser, men också från experiment med fysiska material och mediets konceptuella utgångspunkt-
er. Utställningen presenterar 21 konstnärer som arbetar med fotografi som främsta medium och visar verk från de senaste fem åren. I utställningen ingår även fotoböcker från samma period.

MEDVERKANDE KONSTNÄRER/FOTOGRAFER I UTSTÄLLNING:

Marie Andersson, Lotta Antonsson, Stina Brockman, Miriam Bäckström, Trinidad Carrillo, Aida Chehrehgosha, Dawid, Catharina Gotby, Denise Grünstein, Annika von Hausswolff, Maria Hedlund, Linda Hofvander, Annica Karlsson Rixon, Jenny Källman, Tuija Lindström, Maria Miesenberger, Tova Mozard, Julia Peirone, Eva Stenram, Anna Strand och Pernilla Zetterman.

SAMTIDIGT I GÖTEBORG:

Under samma period som utställningen Det synliga. Samtida svensk fotografi visas på Artipelag i Stockholm, visas utställningen Mellan Verkligheter. Fotografi i Sverige 1970-2000 i Göteborg på Göteborgs konstmuseum och Hasselblad Center. Den har ett historiskt perspektiv och tillsammans behandlar utställningarna fotografin i Sverige från 1970 till idag. Utställningarna kommer att bli en del av doktorand Niclas Östlinds avhandling Performing History.

KATALOG:

Till utställningen Det synliga. Samtida svensk fotografi publiceras en katalog, formgiven av Petter Antonisen och Lena Gerkens.

Katalogen innehåller ett förord av konsthallschef Bo Nilsson, en gemensam text av utställningens curatorer, och ett samtal mellan Anders Olofsson (redaktör för Konstperspektiv), Jessica Höglund, Magnus Jensner och Niclas Östlind, samt konstnärerna/fotograferna Maria Hedlund, Julia Peirone och Pernilla Zetterman. Den största delen av katalogen kommer att utgöras av bilderna, en generös del där varje deltagare får tre hela uppslag.

Även på Hasselblad Center i Göteborg tas en generös katalog fram.

Dessa två kataloger distribueras genom bokförlaget Arena som senare under våren kommer att slå samman de två utställningskatalogerna till en förlagsprodukt och lansera båda i en vackert formgiven kassett.

De två katalogerna täcker tillsammans svensk fotohistoria under tiden 1970-2013.

PRESSBILDER: 

PRESSKONTAKT:

Maria Rosén: maria.rosen@artipelag.se
Mobil: +46 72 244 22 38
Kontor: +46 8 570 130 21

Publicerad: